Ghid de întreținerea unei picturi / tablou / icoană

Ghid de întreținerea picturilor tale / tablourilor / icoanelor obiectele de artă din colecția ta

Curățenie și întreținere a lucrărilor tale de artă

Ghid de întreținerea picturilor tale / tablourilor / icoanelor obiectele de artă din colecția t
RESTAURARE pictura în ulei copii cu coșuri de nuiele

Lucrările de artă din casa ta icoanele, picturile, tablourile din spațiul vostru trebuie păstrate în condiții optime de temperatură / umiditate și curățenie permanentă.

Întreținerea curățarea trebuie făcute cu mare grijă orice intervenție poate dăuna lucrării /lucrărilor tale.

Tablourile de mare valoare trebuie curățate desprăfuite doar de un cunoscător. Sumar se pot curăța de praf doar cu instrumente care nu acționează asupra suprafețelor.

Tablourile și restul lucrărilor de artă au nevoie de atenție și întreținere de câte ori este nevoie pentru a rămâne permanent curat.

Cauze și factori care pot afecta lucrările tale

Praful care se depune peste tot în casa voastră se depune și pe un tablou / icoane / lucrări. De obicei suprafața ramelor la tablouri zona de depunere / așezare a prafului este cantul superior (partea de sus a ramei) și zonele de sus de la vertical în jos pe ramă pe motivele și canturile acesteia)

Spatele pânzelor pe partea interioară la baza lucrării va acumula în timp cantități mari de praf , dar și pe cantul ramelor . Aici mai pot să își găsească locul dacă nu se face o curățare ocazională periodică diferiți (păienjeni, ploșnițe, acarieni, gândaci de apartament, etc.) 

Curățarea periodică trebuie sa fie delicată și să se pună accent mai ales pe rama și spatele ramei , spațiul între șasiu și pânza,

Ulterior pe suprafața pictată. Atenție ! Nu apăsați suprafața pânzei nici pe față , nici pe dos. Această manevră poate cauza deteriorări majore de la fisuri, Craclui în stratul pictural până la desprindere a portțiunilor de culoare. Culoarea în timp nu este la fel de elastică, cu trecerea timpului pelicula devine tot mai rigidă. Grundul picturilor conține o componentă organică ( clei animal) într-o concentrație mai normală sau mai mare în funcție de priceperea și atenția pictorului. Acesta devine foarte casant în timp.

Deci fiți blânzi la curățarea acestora. Apelați la un specialist pentru operațiuni specifice dacă nu sunteți siguri că munca dumneavoastră nu vă va da bătăi de cap ulterior!

Ghid de întreținerea picturilor tale / tablourilor / icoanelor obiectele de artă din colecția t

Notă!

Niciodată lucrările , ramele nu se curăță de dumneavoastră cu substanțe umede!

  1. Nu se folosesc cârpe sau șervețele umede
  2. Nu se utilizează substanțe chimice din uz gospodăresc pentru curățare gen: axion, gel de spălat pe mâini, substanțe cu clor , substranțe cu acizi sau amoniac.
  3. Nu se folosesc creme de mâini, sau alte creme substanțe pentru a da luciu etc
  4. Nu folosiți felii de ceapă, cartofi etc

Ce se poate întâmpla prin intervenția dumnavoastră ?

Lucrările : icoane, picturi , tablouri, obiecte de artă, etc

Folosind șervețele umede suprafața picturilor poate să capete urme de decolorare , pete neconforme, albiri ale zonei.

Folosind substanțe neconforme pelicula de culoare a picturii poate înflorii cu scoame solzi care pot cădea. Unele lucrări au fost șterse, la propriu, cu soluții de curățenie

Cum ar trebui să acționezi corect în întreținerea lucrărilor tale

  • Pentru curățarea superficială periodică a tablourilor recomand doar perierea lucrărilor cu pensule fine , pămătufuri din puf cu atingeri ușoare doar a îndepărta praful.
  • Se poate folosi în unele condiții putina apă distilată pe o cârpă care nu lasă scame , suprafata pictată se tamponează nu se șterge/freacă . Atenție ! Această operațiune este riscantă pentru un nepriceput. Depunerile de fum sau gudron de la gazele arze, lumânări etc sunt depuse pe suprafață în timp și această operațiune nu face decât să năclăiască zona .
  • Între șasiu (cadrul de lemn pe care este fixată pânza pictată) și pânză se adună praf – situația cere o pensula lată și subțire cu care sa se îndepărteze praful și ajutorul aspiratorului asta doar dacă aspiratorul are o turație mică. Dacă dați cu turația mare riscați daune majore.

A apărut o problemă la lucrarea ta cum reazcționezi?

Lucrări PICTATE în ulei

  • Dacă se observă o fisură sau crăpătură în suport (pânză) se apelează la un restaurator, în nici un caz nu se lipește cu scotch / leucoplast /adeziv tip picătura, prenadez, aracet / chit auto, etc
  • Dacă se observa culoarea desprinsă de pe pânză, pânza lărgită sau cutată, sau dacă culoarea se sfărâmă la atingere – se apelează la un restaurator

Dacă ai pânza tabloului lărgită cu valui

Dacă lucrarea ta a stat sprijinită de un obiect contondet direct pe pânză sau a fost așezat pe suprafața pictată o greutate și sa deformat atunci poți face următoarele lucruri pentru a revenii la normal:

  • Umezește spatele pânzei cu ajutorul unei pompițe cu apă ca cele de la curățat geamul
  • Dacă lucrarea are un aspect îngălbenit, sau pare că are nuanțe fără luciu cu multe tonuri de gri, dacă are puncte maronii închis (urme de dejecții ale insectelor) sau picături gălbui (vernis îngălbenit sau resturi alimentare) se apelează la un profesionist .
  • Dacă se observă culoarea desprinsă de pe pânză, pânza lărgită sau cutată, sau dacă culoarea se sfărâmă la atingere- nu încercați să faceți nimic Apelați la un restaurator!

Lucrări desene pe CARTON sau Acuarele

  • În cazul lucrărilor pe carton sau hârtie, cu sau fără geam, problemele majoritare în afara murdăriei specifice sunt legate de umezealaă (uneori apa lasă dâre urâte sau șterge definitiv imaginea reprezentată, dacă lucrarea este in cărbune/pastel/aquarelă ) .
  • Lucrările pe carton uneori se curbează (se poate incerca îndreptarea și în majoritatea cazurilor se reușește) și există situații extreme: găurire, rupere, exfoliere, îndoire care deasemenea se pot rezolva doar de către un restaurator. In general problemele lucrărilor pe hârtie/carton se rezolva doar de către un restaurator din cauza delicateței și perisabilității suportului

-In cazul icoanelor pictate pe lemn recomand doar cârpă uscată și o ștergere prin tamponare foarte delicată..orice alta acțiune, datorita tehnicii icoanei pe lemn o recomand sa fie făcută doar de un restaurator.

Lucrări – ICOANE PICTATE în ulei / tempera la icoa

  • Icoanele pictate pe sticlă se șterg ușor pe suprafața nepictată și este indicat cu orice fel de substanță care curăță geamul, sticla, oglinda din dotarea casei. Ramele se curăță ca cele de mai sus.
  • Icoanele pictate pe lemn au un strat de vernis protector care izolează culoarea diluată cu ou și nui dă voie să apară mucegai

 Ce trebuie să faci?

Periodic sa se observe dacă există găurele in lemnul ramelor/șasiurilor/icoanelor, a mobilierului din lemn , etc. și în cazul în care există sa se apeleze la un restaurator cat mai grabnic, mai ales daca la ciocănire, din găurele iese un rumeguș fin . Asta înseamnă infestare cu cari și aceste micuțe larve sunt nesătule și nu doar papa tot ci , odată ajunse la maturitate (septembrie -octombrie) se duc să caute alt lemn bun de păpat in principal din același spațiu că nu le place sa caute prea mult..aici avem și situații în care găurelele sunt mai mari și vorbim de specii de croitori( insecte care mănâncă lemn) Tratamentul se face in restul lunilor menționate.

  • Dacă se observă culoarea desprinsă suprafețe cu încrețituri , cracluri sau dacă culoarea se sfărâmă la atingere – nu încercați să faceți nimic o veți deteriora și mai mult. Apelați la un restaurator!
  • Dacă suprafața icoanei este umflată sau prezintă porțiuni ca și solzii desprinși pe alocuri Nu încercați să apăsați cu degetul sau nu puneți greutăți alte suprafețe plane de contact pentru a o aduce la loc este casantă și se va rupe în multe bucăți iar recuperarea poate fi foarte anevoioasă Apelați la un restaurator!

Îngrijește lucrările tale de artă din casă chiar dacă au valoare mare mică sau doar valoare sentimentală.!

Ultimele articole

Peisaj restaurare tablou

Peisaj rural – restaurare tablou pictat în ulei pe pânză Peisaj rural – restaurare tablou pictat în ulei pe pânză Restaurare tablou Peisaj oriental restaurare tablou pictat în ulei pe pânză – colecție particulară Dimensiune: 100 x 70 cm. Tehnica: Ulei / pânză Descriere: Lucrarea prezenta multiple străpungeri mecanice, desprinderi de peliculă, pete neconforme, vernis…

Apelează pentru serviciile unui profesionist

Abonează-te

Înregistrează-te pentru a primi știri săptămânal, ultimele articole și conținut exclusiv. Vei primi un email în fiecare zi de marți!